Tuesday 2 August 2011

information tuk kekwn yg slalu kna keracunan mknn

KERACUNAN MAKANAN


Korang tau x setiap tahun kita msti akn rasa cmna rasa keracunan mknn tu...mesti kta akn alami jgk...
slalunya bdk sklh la slalu kna..tp xsemestinya..bdk u cam kta ni pun kna jga jgk sblum kna...kta kn slalu mkn mknn kt luar..korang ingt slamat sgt ke mkn mknn kt luar tu...so kt cni aku nk bg beberapa information la kt korang..MARI LAH KTA BACA SAMA2....


Kt Malaysia ni sbnrnya ada akta tau tuk lindungi kta bla kta terkena krcunan mknn ni...tp kta ja xtau..
korang nk tau x apa akta krcunan tu???
akta tu nama dia AKTA MAKANAN 1983...
akta ni bertujuan tuk lindungi kta dr kta dr bahayanya penipuan dlm penyediaan mknn, penjualan dan penggunaan mknn...


Sblum tu jom kta tgk apa itu keracunan makanan.....

APA ITU KERACUNAAN MAKANAN?


Keadaan di mana seseorg itu alami
� Loya & muntah
� Memulas & skt perut
� Cirit-birit
� Kadangkala demam & kesejukan



BILA GEJALA NI SLALU JD?

Biasanya gejala-gejala jd beberapa jam slpas mkn mknn yg trcemar (bracun)@ beberapa hari kemudiannya.


Gejala yg dialami brbeza dr seseorg ke seorg yg lain brgntung kpd
� Kethnan seseorg
� Jenis racun
� Jumlah racun yg trmkn
� Umr seseorg



CAMNA VIRUS NI JANGKIT?


� Penjaja/penjual tdk mnghirau kebrsihn diri & jg kebrsihan gerainya
� Penjaja/penjual tdk mengamalkn kebrsihan ketika menyediakn mknn
� Menjamah mknn dgn tngan yg kotor 
� Penjaja/penjual mendedahkn mknn kpd lalat, habuk & sbgainya
� Pengguna tdk peduli tntang kebrsihan mknn yg dibeli



TANDA-TANDA KERACUNAN MAKANAN
  • Muntah-muntah
  • Cirit-birit
  • Pening-pening
  • Gangguan perut
  • Mual
SEBAB-SEBAB KERACUNAN MAKANAN


BAKTERIA
  • Campylobacterosis disbbkn oleh bakteria campylobacter yg ada dlm ayam mentah,daging & susu tidak berpastuer
  • Tanda-tanda dia mula la kta akn nmpk 2-5 hari slpas mkn
  • Kta jgk akn demam dan najis kta pun akn berdarah
TOKSIN
  • Cirit-birit yg dialami oleh pengembara disbbkn oleh bakteria Escherichia coli @ E. coli yg blh mnghasilkn toksin.
    Penyakit ni brlaku krna penyediaan mknn & air x brsih.
  • Cereus disbbkn oleh bakteria bacillus cereus.
    Tanda-tanda umum dirasai  antara 1-18 jam slpas mkn. Tp kracunn jenis ni x lebih 24 jam.
  • Cholera disbbkn oleh bakteria vibro cholera yg trdpt dlm ikan, kerang, kupang & jenis-jenis siput yg ditngkap di kwsn air yg trcemar.
    Tanda-tanda brmula antara 1-3 hari slps mkn & boleh brmula dgn cirit-birit ringn & seterusnya maut akibat bdn kehilangan air hasil drpd cirit-birit yg teruk.
  • Gastroenteritis disbbkn oleh Yersinia enterocolitica, sejenis bakteria yg trdpt dlm daging, air, sayuran mentah & susu x pasteur.
    Tanda-tanda brmula 2-5 hari slps mkn. Demam & lesu mybe brlaku mcm demam selsema. Klu x rawat pesakit blh jd teruk lagi.
  • Listeriosis krna bakteria Listeria monocytogenes.
    Walaupun jrg jd tp blh sbb maut.
    Tanda penyakit trmsklah kesejukan, keracunan drh & kelahiran x ckup bln bg wanita mengandung. Dlm kes parah, penyakit ni blh sbbkn rosak otak & saraf tunjang.
  • Shigeliosis @ Disenteri disebabkan oleh bakteria Shigella sp., tanda- tanda brmula dlm masa 1-7 jam lpas mkn. Selain tanda-tanda umum, darah, nanah @ lendir blh ada dlm najis.
  • Salmonelosis. Keracunannya disebabkan oleh bakteria Salmonella yg ada dlm ayam. Tanda-tanda umum dirasakan lpas 24-48 jam.
  • Staphylococcus aureus sejenis bakteria yg sukar dihapuskan walaupun pd suhu tinggi. Keracunan jenis ni slalu jd.
    Tandanya dirasai dlm jangka masa 1-8 jam lpas mkn & berlarutan hngga 24-48 jam. Tanda-tandanya agk umum.
VIRUS
  • Hepatitis A disbbkn oleh virus yg ada dlm kerang & siput- siput yg ditngkap  dlm air yg cemari oleh air kumbhn & syuran mentah yg x dibrsihkn dgn smpurna.
    Tanda-tanda brmula dr 2-6 minggu lpas mkn & pesakit  rasa demam,lemah bdn, x selera & jaundis. Tuk kes parah, kerosakan hati blh jd bawa maut.
  • Norwalkvirus disebabkan oleh virus Norwalk yg ada dlm kerang & siput-siput yg ditangkap di kwsn yg dicemari najis manusia.
    Keracunan punca sbb mkn siput-siput mentah & dimsk x smpurna.
PROTOZOA
  • Giardiasis disebabkan oleh protozoa Giardia lamblia ada dlm saluran usus & najis manusia. Air kumbahan yg digunakn sbg baja kat sayur & penyedia mknn x brsihkn tgn jd punca jdnya keracunan ni.
  • Amebiasis dikenali jgk sbg disenteri amebik & disebabkan oleh Entamoeba histolytica.
    Puncanya sama mcm keracunan protozoa Giardia lamblia.
    Tanda-tanda keracunan mcm kwsn bdn kt kwsn ati & usus bsr jd lembut, cirit-birit, rs brdebar, kehilangan berat & lemah bdn.
PUNCA LAIN 
  • Keracunan mknn jgk blh disebabkan oleh cendawan bracun @ buah & syuran yg trcemar dgn racun serangga yg tinggi kepekatannya.
  • Toksin drpd kulat mcm aflatoksin yg ada kat bijirin jgk slh 1 punca keracunan mknn                    
LANGKAH MENGATASI
  • Jenis mknn yg sng trcemar masa simpan, disediakan, msk & dihidangkn ialah dging, ayam & telur.
Apa kta nk bt????
  1. Peti sejuk msti <4 drjh celsius @ 0 drjh celsius tuk peti dingin beku.Kta msti ingat suhu sejuk x bunuh bakteria, tp halang drpd membiak. Mknn yg disimpan mestilah dlm bekas yg ditutup @ dibungkus.
  2. Basuh tgn dgn teliti sblum @ lpas sedia mknn tuk elak pncemarn bakteria salmonella @ organisme lain.
  3. Peralatan dpur mcm alat pemotong msti basuh dgn air panas sblum guna terutamanya alas pemotong daging.
  4. Alas pemotong yg terbaik ialah jenis arkrilik sbb sng basuh & x tnggalkn alur yg blh bakteria hidup.
  5. Seeloknya gunakn alas pemotong yg asing tuk daging & sayur- sayuran.
  6. Jgn sekali-kali mkn mknn brkulat.
  7. Elakkan dr guna telur retak yg mybe ada bakteria Salmonella. Tp telur yg sempurna jgk ada salmonella.
  8. Disbbkn salmonella sng dihapuskn pd suhu tinggi, msk dgn sempurna merupakan cara yg trbaik. Elakkan mkn telur mentah & separuh masak.
  9. Asing mknn yg dh dimsk dgn mknn yg belum msk @ yg mentah.Ni sbb mknn yg dh msk lebih sng trcemar banding mknn belum msk.
  10. Pilih mknn yg dh msk tuk jg kslmtan. Bnyk mknn mcm buah & sayur agk slmat dlm keadaan semulajadi.
  11. Mkn mknn yg dimsk serta merta. Bila mknn dh sejuk, bakteria lebih sng trcemar.
  12. Simpan mknn yg dh msk dgn cermat pd keadaan yg sesuai. Simpan kt atas pemanas @ kwsn dingin.
  13. Panaskan semula mknn dgn teliti.
  • Ni adlh cara yg paling baik tuk jauhi drpd kuman yg mybe ada masa dlm simpanan.







No comments:

Post a Comment