Monday, 5 December 2011

14 OKTOBER 2011

HARI YG GEMBIRA & ARI YG PLG DUKA DLM EPISOD HIDUP AKU...:-( :-( :-(

ARI YG GEMBIRA


arini ari yg aku nnt-nntkan tuk sem 1 aku...
tarikh keramat bg student upsi sem 1...
tarikh abisnye final exam


pg tu aku g exam dgn smgtnye
sperti besa aku msk dewan dgn yakin tp ada jgk gementarnye
tp aku bt muka cool je
aritu adalh exam kimia
subjek yg aku lemah jgk la
tepat pukul 9 exam dimulakan...
tp aku mula menulis 15 minit lpas tu...
aku xtau la nape aku asyik tenung je jam tu n disaat tu......
dgn pertolongan yg Maha Esa aku blh mnjwb soalan kimia dgn lncarnye...
aku pun pelik nape aku jwb soalan tu tnpa ada sngkut2 pun...


11 stgh kertas dah settle kutip...
aku pun bngun dengan senyuman yg menyenangkn


ARI YG PALING DUKA DALAM KEHIDUPAN AKU...


abis exam aku terus amik beg n aku tgk fon...
Ya Allah! bnyknye miscall n msg kt fon aku...
aku pelik lg...
tertera nama abg ipar aku kt fon tu
bnyk kali dia kol n msg
ktanya urgent...aku pun kol la dia blk tp xdak jwpan
berpuluh2 kali aku kol still xdak jwpan
ati aku dah xsedap n aku rasa da something yg jd..


KRRIIINNGGGG!!!KKRRRIIINNNGGG!!KKRRRIIINNGGG!!!
fon aku bnyi...spupu aku kt Bangi kol aku...
dia tiba2 tnya aku nk blk ngn sapa...
aku pelik n aku jwb "kakwa blk esk..ayh mai amik...nape wani???"
seribu persoalan dlm benak otak aku ni...
tp aku still relax lg...
spupu aku ckp "kakwa xtau ke???"...bla aku dgr ayt tu jntung aku berdegup kncang...hnya Allah sj yg tau..
aku dgn cemas tnya napa...tp dia tergagap-gagap nk jwab..
aku tngking dia bru dia nk ckap perkara yg sebenar...


"sebenarnya...sebenarnya....sebenarnya..."
"sebenarnye apa wani??!!! ckp wani!!!"
"sebenarnya...kakngah dah xdak..."


di saat tu aku menangis tnpa henti...kakak kedua aku dah pergi tngglkn kmi sekeluarga...
aku xsngka arwah akn tngglkn kmi..sdgkn sblum aku blk ke kolej aku tgk dia dh pulih spnuhnya dr penyakit dia...
hanya Allah ja tau betapa terkejutnya aku time tu...kwn2 aku terkejut bla aku meraung kesedihan...


Ana,Beton,Fiqah terkejut dgn berita tu...dorng dtg kt aku n tnya nape...
tp aku xblh jwb...lidah aku kelu..
"wa nape ni??!!"
"nape wa??"


aku jtuh terduduk dkt ats kaki lima tu...
"kakak aku dh xdak ana!!"


hnya ayt tu yg aku blh kta...
aku terus kol mama aku tp adik aku yg ckp...
aku hrp bnda tu slh
tp berita tu btul2 terjd...
ya Allah aku sedih yg teramat sgt...
aku bergegas amik tket train ke ipoh...
aku kol ana suh pek brg2 aku...
syukur Allhamdulillah aku diberikan kwn2 yg sgt baik...dorng tlg pek brg aku...izzah tlg anta aku ke ktm...dorng bnyk beri smgt kt aku tuk bnyk bersbr..


dlm perjlnn aku ke ktm 
dlm kotak fikiran aku hnya berharap aku sempat tgk arwah kakngah bt kali terakhir...
aku berdoa xhnti2 supaya semua urusan aku berjln lncar...
pakdak aku amik kt ipoh n kmi bergegas blk ke Sungai Petani


jam dh tnjuk kul 3 stgh ptg tp aku still xsmpai g kt sp...akuberkali2 kol ayh aku suh gtau kt pihak pengurusan mayat  tnggu smpai aku smpai tp xblh..
aku menangis kecewa..


4.30 ptg ku smpai kt perkarangan masjid taman ria..
aku tgk van jenazah dah ada kt ctu...
pada saat tu aku berharap aku smpt tgk arwah kakngah..
aku meluru msk ke kwsn mndi mayat n aku tgk arwah kakngah dah siap dikapankn .n dh diltkkn di dln keranda...
Ya Allah!!!
hati aku meronta kesedihan...aku lari p kt mama...aku nangis minx kt mama tuk bka kain kapan...
aku nk tgk wajah arwah kakngah bt kali terakhir...aku merayu kt mama
tp ati kecewa bla mama ckp dh xblh bka..owg dh kapan...
aku sedih teramat sgt...aku tgk keranda tu terkaku kt ctu...aku rasa berslh sgt ngn kakngah...
aku nk sgt tgk Arwah bt kali terakhir..


selang bapa minit owg angkt arwah tuk disembahyangkan..suma owg kt masjid tu suh aku bnyk2 bersbr...
selesai solat aku nmpk muka ayh pehuh kesedihan...aku nangis depan ayah smbil salam ayh...aku xsnggup tgk muka ayh ...aku sedih sgt3
then kmi pegi ke kubur...ayh nmpk lemah sgt..
aku pgg ayh n suh ayh naik van jenazah tuu..
mama ckp nnt kt kubur tgk la arwah kakngah
dorng akn buka
aku dgn penuh hrpn berharap dpt tgk jgk arwah kakngah kali terakhir...


smpai kt kubur aku tgk owg dah kmbus tanah kt kubur kakngah...aku lari meluru pegi kt mama...
aku nangis teresak-esak.
aku nk tgk arwah  tp xkesampaian...aku terkilan sgt3..
aku nangis teresak-esak bla tgk kakngah owg dah kebumikn...
aku dh xdak kakak cm dia lg...
                                                 
                                                              AL-FATIHAH




arwah kakakku..Nur Hafizah Jaafar..


"kakwa syg kakngah sgt2..kakwa tau kakwa bnyk bt slh ngn kakngah..kakwa suka gdh ngn kakngah...kakwa dh xdak kakak cm kakngah..kakngah bnyk tlg kakwa...kakwa terkilan sgt kakwa xsmpat nk mnx maaf ngan kakngah...last kakwa tgk kakngah time kakwa blk cuti rietu...masa kakwa nk blk kakwa salam kakngah kakwa cium pipi kakngah n kakngah pesan kakwa suh bljr rajin2...
kakwa akn usaha sungguh kakngah...kakwa ingat pesan kakngah...kakwa akn berdoa kt kakngah agar arwah kakngah ditempatkan di tempat owg yg beriman...kakwa akn sedekahkn bacaan yassin dan ayat2 suci al-quran tuk arwah kangah...amin...


kepada yg membaca blog aku ni...sama2lah kta sedekahkan al-fatihah tuk arwah kakak aku
n doakanlah arwah ditempatkan dlm klngan owg yg beriman...


                      Al-Fatihah.............





































No comments:

Post a Comment