Monday, 19 December 2011

PERMULAAN CINTA AKU DGN SI DIA...

BERMULANYA CINTA PERTAMA ANTARA AKU DAN SI DIA............

Beberapa minggu sblum tu, aku g training netball cm biasa seperti mana setiap pg aku mnjlnkn training...
aku n kwn2 mulakan training sprti biasa n smpai time rehat ktaorg pun rehat sblum smbung bermain...


dalam waktu rehat bdk form 4 n 5 geng2 si dia slalu kacau ktaorg masa training..
dan time tu aku rasa cam ada sowg yg dok prhati aku..
tp aku just ignore coz tu mesti khayalan aku je kot..
kwn2 si dia slalu kacau ktaorg


start seminngu slps tu aku g training seperti biasa n abiskan training sprti biasa...
tp arietu dr jauh aju nmpk si dia berkejar2 turun ke bwh bla dia nmpk aku..
tp aku bt xtau je..
tp bla smpai kt tngga skolah dia tgur aku..


"hi cik adik!!"
aku just usha n say hi blk tp aku mls nk lyn..aku jln cm biasa g kt public fon..
tp si dia n kwn dia still ikut aku n ija,kwn aku...
bla aku stop kt public dia just smile n usha aku n truskan perjlnan g ke office skolah...
aku ingtkn dah xnak kacau tup2 time aku dok syok smbng ngn ija..
si dia dtg menonong dok dpn aku..terkedu aku seketika...


"hai awak!!
nama sape??
nk no fon blh?"


tu yg dia ckp kt aku..
aku pun ckp...


"nama sy owg la..."
xblh bg no fon nnt mak saya marah."..
n saya pun mana pakai fon.."
xmalu ke nk mnx no owg tiba2...


Dia pun bls..."amboi jgn la sombong sgt...
mak awak xmarah aih..
klu mak awak marah saya ckp la saya nk berkenalan ngn ank dia..."
awk blh la bg no fon...


tp aku xbg jgk smpai kwn dia dah ajk blk kls...
then sok nyee...
ayat yg sama jgk dia bg kt aku...
dok mnx no fon smpai sudah..
n dia pun cm bt muka..


time aku dok kalut bt keja skolah kt kntin...
aku nmpk dia turun bwk beg jln ke arah kantin...
aku pnggil dia n muka dia pun cm mau xmau je nk mai kt aku...
aku pun tnya..
nk no fon ek???
kls plg last kul bapa n kt ne???
di terkejut n jwb...
kls saya kul 12.15 smpai 1.15..
kt makmal bio...


aku pun jwb..
ooooo....ok..
klu nk no fon owg blk satg kmi tnggu ampa kt cni...ampa mai kt kmi...
dia ckp..
klu skunk xblh ke???
klu ampa nk no kmi  ampa mai kt kmi sat g...phm???
yela..satg saya mai kt awak...


KKKKRRRRRIIIINNNGGG!!!!


loceng berbnyi...jntung aku berdegup laju...n aku xtau nape...
aku nmpk dia jln di tepi kntin tp aku nmpk dia cm bt slumber je jln...
cara dia jln cm nk bg aku nmpk tp dia xmai kt aku pun...
akhirnya aku pnggil la dia...
awakkk!!!!
awak nk no saya x???
klu xnk saya nk nek kelas ni...


dia pun dgn laju ckp...nk3..
tp saya xdak kertas la awk...
xpela awak tulis l kt buku math saya ni...


dalam ati aku terbahak2 aku gelak..moment yg pling aku xblh lupakan...
TULIS NO AKU KT BUKU TEXT MATH......


n start rietu aku xjmpa sgt dia n aku tunggu jgk bla dia nk kol aku...

Monday, 5 December 2011

14 OKTOBER 2011

HARI YG GEMBIRA & ARI YG PLG DUKA DLM EPISOD HIDUP AKU...:-( :-( :-(

ARI YG GEMBIRA


arini ari yg aku nnt-nntkan tuk sem 1 aku...
tarikh keramat bg student upsi sem 1...
tarikh abisnye final exam


pg tu aku g exam dgn smgtnye
sperti besa aku msk dewan dgn yakin tp ada jgk gementarnye
tp aku bt muka cool je
aritu adalh exam kimia
subjek yg aku lemah jgk la
tepat pukul 9 exam dimulakan...
tp aku mula menulis 15 minit lpas tu...
aku xtau la nape aku asyik tenung je jam tu n disaat tu......
dgn pertolongan yg Maha Esa aku blh mnjwb soalan kimia dgn lncarnye...
aku pun pelik nape aku jwb soalan tu tnpa ada sngkut2 pun...


11 stgh kertas dah settle kutip...
aku pun bngun dengan senyuman yg menyenangkn


ARI YG PALING DUKA DALAM KEHIDUPAN AKU...


abis exam aku terus amik beg n aku tgk fon...
Ya Allah! bnyknye miscall n msg kt fon aku...
aku pelik lg...
tertera nama abg ipar aku kt fon tu
bnyk kali dia kol n msg
ktanya urgent...aku pun kol la dia blk tp xdak jwpan
berpuluh2 kali aku kol still xdak jwpan
ati aku dah xsedap n aku rasa da something yg jd..


KRRIIINNGGGG!!!KKRRRIIINNNGGG!!KKRRRIIINNGGG!!!
fon aku bnyi...spupu aku kt Bangi kol aku...
dia tiba2 tnya aku nk blk ngn sapa...
aku pelik n aku jwb "kakwa blk esk..ayh mai amik...nape wani???"
seribu persoalan dlm benak otak aku ni...
tp aku still relax lg...
spupu aku ckp "kakwa xtau ke???"...bla aku dgr ayt tu jntung aku berdegup kncang...hnya Allah sj yg tau..
aku dgn cemas tnya napa...tp dia tergagap-gagap nk jwab..
aku tngking dia bru dia nk ckap perkara yg sebenar...


"sebenarnya...sebenarnya....sebenarnya..."
"sebenarnye apa wani??!!! ckp wani!!!"
"sebenarnya...kakngah dah xdak..."


di saat tu aku menangis tnpa henti...kakak kedua aku dah pergi tngglkn kmi sekeluarga...
aku xsngka arwah akn tngglkn kmi..sdgkn sblum aku blk ke kolej aku tgk dia dh pulih spnuhnya dr penyakit dia...
hanya Allah ja tau betapa terkejutnya aku time tu...kwn2 aku terkejut bla aku meraung kesedihan...


Ana,Beton,Fiqah terkejut dgn berita tu...dorng dtg kt aku n tnya nape...
tp aku xblh jwb...lidah aku kelu..
"wa nape ni??!!"
"nape wa??"


aku jtuh terduduk dkt ats kaki lima tu...
"kakak aku dh xdak ana!!"


hnya ayt tu yg aku blh kta...
aku terus kol mama aku tp adik aku yg ckp...
aku hrp bnda tu slh
tp berita tu btul2 terjd...
ya Allah aku sedih yg teramat sgt...
aku bergegas amik tket train ke ipoh...
aku kol ana suh pek brg2 aku...
syukur Allhamdulillah aku diberikan kwn2 yg sgt baik...dorng tlg pek brg aku...izzah tlg anta aku ke ktm...dorng bnyk beri smgt kt aku tuk bnyk bersbr..


dlm perjlnn aku ke ktm 
dlm kotak fikiran aku hnya berharap aku sempat tgk arwah kakngah bt kali terakhir...
aku berdoa xhnti2 supaya semua urusan aku berjln lncar...
pakdak aku amik kt ipoh n kmi bergegas blk ke Sungai Petani


jam dh tnjuk kul 3 stgh ptg tp aku still xsmpai g kt sp...akuberkali2 kol ayh aku suh gtau kt pihak pengurusan mayat  tnggu smpai aku smpai tp xblh..
aku menangis kecewa..


4.30 ptg ku smpai kt perkarangan masjid taman ria..
aku tgk van jenazah dah ada kt ctu...
pada saat tu aku berharap aku smpt tgk arwah kakngah..
aku meluru msk ke kwsn mndi mayat n aku tgk arwah kakngah dah siap dikapankn .n dh diltkkn di dln keranda...
Ya Allah!!!
hati aku meronta kesedihan...aku lari p kt mama...aku nangis minx kt mama tuk bka kain kapan...
aku nk tgk wajah arwah kakngah bt kali terakhir...aku merayu kt mama
tp ati kecewa bla mama ckp dh xblh bka..owg dh kapan...
aku sedih teramat sgt...aku tgk keranda tu terkaku kt ctu...aku rasa berslh sgt ngn kakngah...
aku nk sgt tgk Arwah bt kali terakhir..


selang bapa minit owg angkt arwah tuk disembahyangkan..suma owg kt masjid tu suh aku bnyk2 bersbr...
selesai solat aku nmpk muka ayh pehuh kesedihan...aku nangis depan ayah smbil salam ayh...aku xsnggup tgk muka ayh ...aku sedih sgt3
then kmi pegi ke kubur...ayh nmpk lemah sgt..
aku pgg ayh n suh ayh naik van jenazah tuu..
mama ckp nnt kt kubur tgk la arwah kakngah
dorng akn buka
aku dgn penuh hrpn berharap dpt tgk jgk arwah kakngah kali terakhir...


smpai kt kubur aku tgk owg dah kmbus tanah kt kubur kakngah...aku lari meluru pegi kt mama...
aku nangis teresak-esak.
aku nk tgk arwah  tp xkesampaian...aku terkilan sgt3..
aku nangis teresak-esak bla tgk kakngah owg dah kebumikn...
aku dh xdak kakak cm dia lg...
                                                 
                                                              AL-FATIHAH




arwah kakakku..Nur Hafizah Jaafar..


"kakwa syg kakngah sgt2..kakwa tau kakwa bnyk bt slh ngn kakngah..kakwa suka gdh ngn kakngah...kakwa dh xdak kakak cm kakngah..kakngah bnyk tlg kakwa...kakwa terkilan sgt kakwa xsmpat nk mnx maaf ngan kakngah...last kakwa tgk kakngah time kakwa blk cuti rietu...masa kakwa nk blk kakwa salam kakngah kakwa cium pipi kakngah n kakngah pesan kakwa suh bljr rajin2...
kakwa akn usaha sungguh kakngah...kakwa ingat pesan kakngah...kakwa akn berdoa kt kakngah agar arwah kakngah ditempatkan di tempat owg yg beriman...kakwa akn sedekahkn bacaan yassin dan ayat2 suci al-quran tuk arwah kangah...amin...


kepada yg membaca blog aku ni...sama2lah kta sedekahkan al-fatihah tuk arwah kakak aku
n doakanlah arwah ditempatkan dlm klngan owg yg beriman...


                      Al-Fatihah.............





































Tuesday, 20 September 2011

housemate aku yg gla2..

Mula2 aku first msk umh ni aku ingt suma bdk umh aku ni sombong...
Tp rupa2nya sumanya gla2...otk lbh krg cam aku ja...

KETUA UMAH 1-7-16


KETUA UMH TUDUNG ITAM TU
IZZAH YG GARANG



SETIAUSAHA 1-7-16


IZZATI ADIK PLING KCIK
BENDAHARI


YG TUDUNG OREN TU
AFIQAH NAMA DIA
AJK UMAH 1


AJK YG SUKA MAIN2..
NI LA MUKA DIA...
HEHEHE...


AJK UMAH 2
AJK YG AGK RAJIN CKIT LA DR AKU..
FARHANA NAMA DIA.
..
AJK UMAH 3
KESHIE NI CKP BNYK GLA...

AJK UMAH 4


YG TUDUNG PUTIH TU...KEJE LYN FB JE...
BETON NAMA DIA...
AJK UMAH 5


YG PKAI BJU KHAR TU...
LAVANYA NAMA DIA


suma ni housemate aku yg gla2...
best aku dok ngn korng..hope korng happy dok ngn aku


Ni suma bdk umah aku...mmg terbaik la dorng...
aku suka dok ngn dorng...
aku harap next sem kmi blh dok sama lg sem ni

ANK MENGASUH MAMA YG COMEI SGT2!!!

Mama ada ngasuh 3 owg adi-beradik yg very come...
dorng beza sthun  sowng je...


yg first nama dia Fatihah Darwish...
umur di skunk dh 4 thn...
dia dh tadika...
ni gmbr dia...
aku pnggil dia ayong...
ayong


yg kedua nama dia Mohd Fawwaz...
dia ni chubby tp come sgt....
bulu mata dia melentik...
aku pnggil dia abg chaq...
umur dia 3 thn...next year dia dah tadika...
ni wajah kecomlan dia....


abg chaq
yg last but not least...
nama dia Fathanur Dania...
aku pnggil dia ania...
ni lg come...dia mnje sgt ngn aku...
slalu dia suh bonda dia kol aku...
umur dia 2 thn..
chakkk!!! ni gmbr dia...




ania
Rndu dorng suma...mmmuuuuaaaahhhh3x

WEDDING KAKLONG

HARI WEDDING KAKLONG YG MERIAH!!!

hArI pErNiKaHaN


pg2 lg aku kna bngun awl tuk bt preparation tuk ari kaklong nikah...
aku jd pengapit tuk ari nikah dia..


agk interesting jgk...
first time dlm hidup...


sblum nikah
slps nikah

HaRi PeRsAndInGaN


Ari Sabtu kenduri berlangsung belah umah aku...


AKU N ABG IPAR AKU

KETIBAAN PENGATIN



SAYANGGGGG FAMILY AKU!!!

Aku ni blh dikatakan ada family yg bsr jgk la...
aku ada 5 owg adik -beradik n yg interestingnye kami suma pompuan...


AYAHANDA KU!!
NI AYAH KU
Ayh aku nama dia Jaafar bin Abdullah...
Umur dia dah 58 thn but stilll maintain....
ayh keja sbgai pmbntu tdbir Jbtn Penerangan kt Sungai Petani...
next year ayh aku dh nk pencen...
ayh aku ni seorg yg nmpk cm garang tp x pun...
owg ckp ayh aku garang coz ayh aku ada misai yg agk lebat...hehehe
ayh aku ni nmpk je garang tp xpun...
dia ok je...dia seorg yg caring n sometimes agk sporting


MAMA KU!!


MAMA KU



 Nama mama aku Norleha binti Hassan..
umr mama aku 48 thn...
mama aku ni just suri rumah je but dia ada bt keja smpingan...
dia ngasuh 3 owg ank owg yg comei2...hehehe
mama aku ni seorg yg amat caring n hardworking...
mama aku ni jgk walaupun xbapa nk sporting tp dia amik berat tentang ank2 dia...
yg best klu aku blk cuti kt umh mesti mak aku akn msk apa2 je mknn yg aku nk mkn...


LOVE U LA MUM!!!


KAKLONG
TUDUNG PURPLE TU
KAKLONG AKU

Kaklong aku nama dia Nurul Wahidah Binti Jaafar...
umur kak aku yg first ni 28 thn...
dia dh kwin n dah ada ank yg sgt comei n nakal...
dia skunk dok kt Ipoh..
klu aku cuti pndek aku slalu blk rehat kt umh dia...
kak aku ni dulu keja sbgai nurse..
tp skunk dh jd suri umh jeeee...


ABG IPAR AKU


BAJU PUTIH TU ABG IPAR AKU


Abg ipar aku nama dia A.Rosidi A.Rahman...
aku pnggil abg shidi je...
umur dia 29 thn...
dia keja sbgai pgwai bank kt Alliance Bank kt Ipoh...
abg ipar aku ni suka ngisik kmi adik-beradik...
dia ni gla2 cm ktaorg gak..
oke la....


ANK SEDARE AKU


ANK SEDARE AKU...
Ni ank sedare aku...nama dia Ainul Qhalisya...
umur dia 1 thn lebih la...
dia ni mmg nakal tp dia mnje ngn aku..klu aku g umh dia gerenti dia akn main ngn aku smpai dia tertido...
come kan dia..


KAKNGAH


Sori tau kwn2...gmbar kakngah aku xbuh sbb aku xsmpat aku nk amik gmbr dia...


Nama kakngah aku Nur Hafizah..
umur dia 24 thn...
still solo...xkwin lg...
kakak aku yg ni dulu dia keje kt plaza tol kt Sunway...
skunk ada kt umh...
dia ni muka cm Hindustan...
duia mmg suka tgk cte Hindustan...
korang ckp la apa cite hindustan pun mesti dia tau punya tjuk apa..
dia dgr permulaan lagu pun dia dh tau dah apa tjuk lagu hindustan tu...
gla hindustan sungguh...


ADIK AKU NO 1


BIDAI


Nama adik aku yg ni Nur Hasmidar...aku pnggil dia Bidai jee
umr daia 15 thn...form 3 la...
thn ni dia amik PMR..hhhmmmm xtau la jd pe
dia sklh kt SMK Bndar Sungai Petani...
dia ni otk dia asyik nk berniaga ja...pndai cr duit...
ada ja bnda dia nk jual kt sklh tu...
dia ni pun rajin msk...sedap gak la...
tp mls nk bljr


ADIK AKU NO 2


GMAH
Nama adik aku yg ni plak Nur Azimah...aku pnggil dia Gmah je...
kdg2 pnggil adik,,,
dia ank pling bongsu...
umur dia 11 thn...next year dh nk UPSR..
ni pun aku xtau la cm na...
keje main je dia...
dia sklh kt SK Taman Ria...


ALL ABOVE FAMILY KSYNGAN AKU...
AKU SYG DORNG SGT2...TNPA DORNG SAPA LA AKU KT DUNIA NI...


SYG KORNG SUMA!!!!









Monday, 19 September 2011

HARI RAYA HARI MERDEKA!!!!

Sblum aku mulakn post aku ni...aku nk ucapkn SELAMAT ARI RAYA N SELAMAT ARI MERDEKA kt suma kengkwn muslim mahupun bkn Islam.....


Raya tahun ni aku agk kalut ckit...aku trpaksa bt kuih raya last minit...
hhhhhmmmm...mmg penat la kan..nasib la ada mama ksygn aku tlg aku bt kuih2 tu...
klu x, xsyok la raya aku thn ni...


tp yg best tuk thn ni aku raya ngan adanya lesen kereta...
perrrhhhh...dulu aku just tgk ja ayh aku bwk keta...
skunk aku plk bwk ayah aku n mama aku nek keta...


tuk raya thn ni dalam aku dok syok nk raya...kakak aku yg no 2 plak msk hospital...
gula dia tinggi smpai pengsan..
thn ni raya mcm 3 thn lps jgk...raya kt hospital..


RAYA PERTAMA


pg2 aku siap umah cntik2...
susun kuih-muih n pinggan mngkuk kt ruang mkn...
pas owg blk solat sunat ari raya mula la warga dewasa dtg beraya ke rumah smbil mmbca doa kesyukuran kt setiap rumah tu mngikut giliran
tu la sistem lorong  umh aku  setiap thn beraya..
umh aku dorng dtg dlm kul 10.30 pg...
lps org dewasa dtg knk2 plak memeriahkan suasana...
thn ni mama msk koey teow sup....
tp aku sibuk beraya aku just mkn skali je...dah la sedap tp mkn  skali je...
cedihnyeeerrr....




koey teow sup....
yummmiiieeee
dlm kul 2 ptg camtu...aku n 1 family g mlwt kakak aku kt hospital...
then ptg ckit...kmi gerak g umah tok sblh ayh...
yg sedihnye...thn ni aku xdpt duit raya dr tok aku...slalu dpt tp thn ni tok aku nmpk aku dh bsr kot...hhhmmm


RAYA KEDUA..


raya kedua pg tu aku bwk ayh aku g tgk kakak aku..
then kta orang terus g umah pakcik aku coz dia bt open house...
best gla mkn laksa...favourite aku tu........


laksa favourite aku tu.......

sedap gla mknn time raya...ns impit la apela
mcm2 ada.....